Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Elektrik 2024 raporunda elektrik enerjisinin geleceği hakkında önemli sonuçlar yayımladı.Rapora göre, küresel elektrik talebindeki büyümenin 2023’te gelişmiş ekonomilerdeki tüketim düşüşü nedeniyle kısmen yavaşlayarak yüzde 2,2 olduğu, küresel elektrik talebinin önümüzdeki üç yıl içinde daha hızlı bir oranda artması ve 2026'ya kadar yıllık ortalama %3,4 büyümesi bekleniyor. Elektrik talebindeki büyümenin yüzde 85’inin Çin, Hindistan ve Güneydoğu Asya’daki ülkeler başta olmak üzere gelişmiş ekonomiler dışından kaynaklanacağı tahmin ediliyor. Küresel elektrik talebinde gelecek üç yıldaki büyümenin tamamının yenilenebilir enerji ve nükleer dahil olmak üzere düşük emisyonlu kaynaklardan karşılanacağı öngörülüyor. 2026 itibarıyla dünyadaki elektriğin yaklaşık yarısının temiz enerji kaynaklarından üretileceği hesaplanıyor.
Elektriğin nihai enerji tüketimindeki payının 2015'teki %18'den 2023'te %20'ye ulaştığı tahmin ediliyor. Bu bir ilerleme olsa da, dünyanın karbonsuzlaştırma hedeflerine ulaşmak için elektriklendirmenin hızla hızlanması gerekiyor. IEA'nın 2050'ye Kadar Net Sıfır Emisyon Senaryosu'nda, küresel ısınmayı 1,5 °C ile sınırlama yolunda, elektriğin nihai enerji tüketimindeki payı 2030'da %30'a yaklaşıyor.
Gelecek üç yılda düşük emisyon kaynaklardan elektrik üretiminin 2018-2023 dönemindeki yıllık ortalama büyümenin iki katına çıkacağı ve 2025’te yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının kömürü geride bırakacağı öngörülüyor. Güneş enerjisindeki hızlı büyümenin etkisiyle yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde 2023’te yüzde 30 olan payının, 2026’da yüzde 37’ye yükselmesi bekleniyor. IEA’ya göre, fosil yakıtların küresel elektrik üretimindeki payının yüzde 60’ın altına düşmesiyle, geçen 50 yıl içinde ilk kez bu eşiğin altına inilmiş olacak.
Yenilenebilir enerji ve nükleerden elektrik üretiminin hızlanmasıyla, elektrik sektöründen kaynaklanan emisyonlarda önemli düşüş görülmesi bekleniyor. Elektrik sektöründen kaynaklı küresel emisyonların bu yıl yüzde 2,4 azalacağı 2025 ve 2026’da bu gerilemenin daha düşük seviyede de olsa devam edeceği hesaplanıyor.