Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği

TİM Wings Projesi

TİM Wings Projesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan bir yazıda, kadın girişimcilerin rekabet gücünü artırmak ve ihracat ailemize yeni firmalar kazandırmak için TİM WINGS (Women International Networking and Global Sales) Projesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlenen tanıtım toplantısında paylaşıldığı bildirilmektedir. TİM Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Çalışma Grubu bünyesindeki Kadın İhracatçıyı Güçlendirme Komitesi’nin katkılarıyla hayata geçirilen TİM WINGS, önümüzdeki dönemde bu başlık altında projelerini çeşitlendirmeye devam edeceği belirtilmektedir.


TİM WINGS çatısı altında, Türk Eximbank, İhracatı Geliştirme (İGE) A.Ş. ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile bir ilk olarak başlatılan ‘İhracatta Kadını Destekleme Projesi’ kapsamında, girişimci belgesi olan kadın ihracatçılar için 13 milyar liralık finansman destek paketi açıldığı ifade edilmektedir. Dört kurumun iş birliğinde hazırlanan ve ekte detayları sunulan proje kapsamında, ilgili kriterleri sağlayan firmalara Türk Eximbank mevcut faiz oranının 4 puan altında, 3 yıla kadar vadeli 4 milyar TL ve 10 yıla kadar vadeli 200 milyon dolarlık uygun faizli kredi imkânı sunacağı aktarılmaktadır. İGE A.Ş ise söz konusu firmalara 2,3 milyar liralık kefalet desteği sağlayacağı duyurulmaktadır. Buna göre, %1,25 olan kefalet komisyonu bu firmalar için %1’e indirilmiş olup 2 bin liralık başvuru ücretinin alınmayacağı belirtilmektedir.


Kadın girişimci belgelendirme başvurusunun TSE web sitesi üzerinden yapılacağı aktarılmaktadır. Kadın girişimciliği ile ilişkili ortak tanımları ve söz konusu işletmelerin sahiplik, mülkiyet ve yönetiminin kadın girişimcilerde olduğunun belirlenmesi ve standart bir kavram oluşturulması amacıyla hazırlanan ve detayları ekte yer alan “TSE K 645: Kadın Girişimci Belgelendirme Kriteri’ne” başvuracak firmaları aşağıdaki süreçlerin beklediği bildirilmektedir.


-https://www.tse.org.tr/hizmet-yeterlilik-belgelendirme/ linkinden firma bilgileri ile başvuru yapılması
-Başvuru tamamlandıktan sonra TSE yetkilileri tarafından firmayla irtibata geçilmesi ve yerinde denetim için firmadan randevu alınması
-Randevu sonrası yerinde firma denetiminin ardından belgelendirme kriteri alınmasıyla ilgili durum sonuçlandırılması