Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği

Tekstil Sektörü Eko-Tasarım Kuralları

Tekstil Sektörü Eko-Tasarım Kuralları

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında döngüsel ekonomiye geçiş için çerçeve mevzuat niteliğini taşıyan Sürdürülebilir Ürünler için Eko-Tasarım Tüzüğü Taslağı’nda siyasi uzlaşı sağlanmış olup, 2024 yılının ilk yarısında yasalaşması planlanan mevzuat kapsamında belirlenen çerçeve uyarınca tekstil ve konfeksiyon sektörü eko-tasarım kurallarının belirleneceği öncelikli sektörlerden biri olarak açıklandığı belirtilmektedir.
Bu çerçevede, hazır giyim sektöründe 2025 yılında belirlenmesi öngörülen eko-tasarım kurallarına ilişkin olarak Avrupa Komisyonu araştırma birimi (Joint Research Center-JRC) tarafından tüm paydaşların katılımına açık bir ön çalışmanın başlatıldığı belirtilmektedir. Çalışmanın ürün kapsamı, pazar analizi, tüketici davranışı, mevcut eko-etiket kurallarının revizyonuna ilişkin ilk toplantının 18-19 Mart 2024 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiş olup JRC tarafından hazırlanan çalışma belgesinin kapsamına ilişkin istişarelerin yürütüldüğü bildirilmektedir.
Ayrıca, üç aşamadan oluşması öngörülen çalışmanın bundan sonraki aşamalarına katılım sağlamak için https://susproc.jrc.ec.europa.eu/product-bureau/product-groups/467/home  adresinden kayıt yapılabildiği belirtilmektedir.
Söz konusu çalışma belgesi ve toplantı sunumlarının ekte iletildiği, anılan çalışma belgesine dair 22 Nisan 2024 tarihine kadar kamu danışma sürecinin yürütüleceği belirtilmektedir. Çalışmaya dair ülkemiz görüşünün, çalışmada yer almasında fayda görülen bilgilerin iletilmesinin ülkemizin eko-tasarım kurallarının belirlenmesi sürecine aktif katkı sağlaması açısından önemli olduğu belirtilmektedir.
Bu kapsamda çalışma belgesine dair görüş ve değerlendirmelerinin İngilizce olarak 5 Nisan 2024 tarihi mesai bitimine kadar Bakanlığa iletilmek üzere Genel Sekreterliğimize ( ercankarayagiz@gaib.org.tr ) iletilmesi hususunda bilgileri ve gereği rica olunur.