Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği

ABD / Dioktil Tereftalat Anti Damping Soruşturması

ABD / Dioktil Tereftalat Anti Damping Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yerli üreticiler tarafından ülkemizin yanı sıra muhtelif ülkeler menşeli Dioktil Tereftalat (Dioctyl Terephthalate) ürünleri ithalatına karşı anti-damping soruşturması açılması için ABD Ticaret Bakanlığı (DoC) ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’na (USITC) başvuruda bulunulmuş ve USITC tarafından zarara ilişkin bir ön soruşturmanın başlatıldığı daha önce bildirilmişti. Söz konusu başvuruya yönelik olarak bu defa, DoC Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından dampingin mevcudiyetine yönelik incelemelerin yapılacağı soruşturmanın açılış bildiriminin 22 Nisan 2024 tarihli ABD Resmî Gazetesi’nde yayınlandığı bildirilmektedir. https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-04-22/pdf/2024-08449.pdf adresinden konuya ilişkin bildirime erişimin mümkün olduğu belirtilmektedir.
Buna göre, mezkûr anti-damping soruşturması çerçevesinde, soruşturma konusu ürün kapsamı da mezkûr bildirim ekinde (“Annex”) yer aldığı bildirilmektedir. Anılan açılış bildiriminin incelenmesinden de görülebileceği üzere ilgili taraflar soruşturma konusu ürünün kapsamına ilişkin olası görüşlerini en geç 6 Mayıs 2024 tarihine kadar DoC’a sunabilecekleri aktarılmaktadır. Ayrıca, keyfiyete ilişkin görüş bildirmek isteyen ihracatçı firmalarımızın açılış bildiriminde yer alan süreler dâhilinde DoC ile temasa geçmeleri gerektiği ifade edilmektedir.
Diğer taraftan, üye firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda mütalaa ettiği belirtilmektedir.