Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği

Haberler

CİBUTİ-ETİYOPYA ALIM HEYETİ PROGRAMI 6 Haz 2023

CİBUTİ-ETİYOPYA ALIM HEYETİ PROGRAMI

Türkiye ihracatı için büyük önem taşıyan ve yeni pazar arayışlarında hedef kıta olarak belirlenen Afrika’nın önemli ülkeleri arasında yer alan Cibutili ve Etiyopyalı iş insanları Gaziantep'teki iş insanları ile buluştu.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleşen Cibuti-Etiyopya Alım Heyeti’ni programına Cibuti ve Etiyopya’dan gelen 40 firmanın temsilcileri ile Türkiye’nin farklı illerinden 250 kadar ihracatçı katıldı.

Cibuti-Etiyopya Alım Heyeti’nin ziyareti açılış programı ile başladı. Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, açılış programında yaptığı konuşmada, sahip olduğu ekonomik potansiyeli ile Afrika kıtasının iki önemli ülkesi olan Cibuti ve Etiyopya’dan gelen alım heyetini Gaziantep’te ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Başkan Kadooğlu, ihracatı artırmak amacıyla yapılan çalışmalarda Afrika kıtasında bulunan Cibuti ve Etiyopya’nın hedef pazar olarak belirlendiğini belirterek, “Bu ülkelere yapılan ihracatı artırmak amacıyla bir heyet oluşturarak bir hafta boyunca Etiyopya ve Cibuti’de ziyaretlerde bulunduk. Ülkenin ekonomiyle ilgili kurum ve kuruluşlarının yanında, önde gelen ithalatçılarını da ziyaret ettik. Yaptığımız görüşmeler sonunda iki ülke ithalatçılarını Gaziantep’te ağırlamaya karar verdik. Bugün de iki ülkenin ithalatçılarını ihracatçılarımızla buluşturuyoruz. Karşılıklı ticari ilişkiler açısından çok faydalı ve verimli bir program olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Kadooğlu, temel hedeflerinin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri alanında ihracatı yüzde 30 oranında artırmak olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Türkiye genelinden sektörümüzde 2022 yılında 11 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirilirken bunun yaklaşık üçte birlik kısmı bölgemizden yapıldı. Gaziantep’in bölgemizdeki payı ise yüzde 80’in üzerinde, yaklaşık 3 milyar dolar oldu. İhracatımızı artırmak amacıyla sürekli yeni pazar arayışlarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda Cibuti ve Etiyopya ile ülkemiz arasındaki ticari ilişkiler stratejik öneme sahip. Biz inanıyoruz ki, Cibutili ve Etiyopyalı misafirlerimiz, burada yapacakları görüşmelerden en verimli sonuçları alacaklardır. Ben bu vesile ile tekrar herkese teşekkürlerimi sunuyor, burada bulunan tüm iş insanlarımıza hayırlı görüşmeler diliyorum.”

Cibuti heyeti adına konuşan Bouh Moussa Dawale de Kadooğlu'na teşekkür etti.

Dawale, "Türkiye bizim için kıymetli bir pazar. Gaziantep ise çalışma yürüttüğümüz önemli bir kentimiz. Ticari ilişkilerimizin daha da güçleneceğine inanıyorum." dedi.

Etiyopya heyeti adına konuşma yapan Anemaw Alemu Delele ise Etiyopya halkı olarak depremlerde hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarına baş sağlığı diledi.

Kendilerine gösterilen misafirperverlik için teşekkür eden Delele, "İşbirliği yapma fırsatı bulduk. Bu toplantının herkes için fırsat olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

Başkan Kadıoğlu, daha sonra iş insanı Dawale ve Delele'ye hediye verdi.