Halı İhracatçıları Birliği

Haberler

Tasarlayın Dokuyalım Yarışmasının Kazananları Belli Oldu 28 Eyl 2022

Tasarlayın Dokuyalım Yarışmasının Kazananları Belli Oldu

Yaklaşık 8 yıldır emek verilen; tasarımcıya ve sektöre değer katan bu anlamlı yarışmamız sekizincisinin düzenlendiği dönemde 308 başvuru ile rekor kırmıştır. Yarışmamızın koçluğunu yapan Halı Tasarım Derneği bünyesinde bir araya gelerek sektöre yeni katkılar sunan sektör profesyonellerimiz, önce ilk jüri değerlendirmesi sonucunda ışık gördükleri 20 tasarımı finale taşıdılar. Daha sonra bu yıl ilk kez yapılan bir uygulama ile finalistler Gaziantep’e davet edildi.  Domotex Turkey Halı fuarında sergiye çıkan ürünleri inceleme fırsatı buldular. Halı işletmesini ziyaret ederek bir halının hammaddeden ipliğe, iplikten halıya nasıl dönüştüğünü gördüler. Halıda kullanılan farklı iplikleri tanıdılar. Bir tasarımın halıya nasıl uyarlandığı konusunda Halı Tasarım Derneğimiz, Üniversitemizdeki bilgisayarlı tasarım sınıfında yazılım üzerinde uygulamalı eğitim verdi. Bu oryantasyon ışığında tasarımcısı tarafından tekrar geliştirilen 20 tasarım, sponsor firmalarımızın desteği ile fabrikalarda dokunarak halıya dönüştü. Yarışma sürecine ilişkin konuşan Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Sn. Zeynal Abidin Kaplan “Öncelikle kazanan herkesi tebrik ediyorum. Tabloya bakıldığında sadece ilk 5’e giren halı tasarımcıları kazanıyor görünse de bizler için emek veren herkesin çalışması çok kıymetli. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu noktaya kadar gelmemize vesile olan tüm değerli eğitmenlerimize, çalışanlarımıza ve sektör temsilcilerine minnettarım.  Seneye bu zamanlar yeniden kalbi tasarım için atan tüm gençlerimizi yarışmamıza dahil olmaya bekliyoruz.” dedi.

 

İlk 5’e kalan finalistler ve tasarım hikayeleri ise şöyle :

 1-Ahmet Mansuroğlu
 2. Ayşenur Mertyürek
 3. Ahmet Acar
 4. Serdar Akyüz
 5. Rabia Müminoğlu

 
5.Olan Tasarımının Adı: INCEPTION

Tasarımın Sahibi: RABİA MÜMİNOĞLU

Dünya defalarca doğup yeniden dirilmiştir. Her çöküşün ardından tüm yeryüzünde ilk renkler belirir. Bir ağacın rengi bir damla suyun rengi ve toprağın rengi... Nasıl ki toprağın yeşermesi tek bir filiz ile başlar sonra bulunduğu tüm topraklara tutunarak tüm civarını sarar ve nasıl ki bütün denizler aslında baktığımızda tek bir damlanın fazlalaşmasıyla ortaya çıkar, işte

bu bir yerden başlamaktır.

4.Olan Tasarımın Adı : SONUN BAŞLANGICI

Tasarımın Sahibi: SERDAR AKYÜZ

Mağara sanatı olarak da adlandırılan ilk mağara resimleri, insanoğlunun yaşam hikayesinin başladığı mekanlar olarak kabul edilir. İlkel ve vahşi olarak tanımladığımız taş devri insanının, çeşitli nedenlerle kendi yaşam alanlarına resmettikleri hayvan figürleri, günümüzde sanat eseri olarak kabul edilmektedir ve bu sanat eserleri bize başlangıcın hikayesini anlatır.

 

3.Olan Tasarımın Adı : KIRIK OBJELER

Tasarımın Sahibi: AHMET ACAR 

Natürmort geleneksel olarak, bir kompozisyonun parçası olarak düzenlenmiş cansız nesnelerin bir araya getirilmesidir. Günümüzde natürmort instagram’daki bir latte sanatından, Altın Çağ Hollanda’sına ait bir resim gibi olan lale vazosuna kadar her şekilde olabilir. Bu tasarımda ise hem geleneksel bir yaklaşım hem de modern bir yaklaşımı görebilmekteyiz.…

 

2.Tasarımın Adı  : ÖGÜM

Tasarımın Sahibi : AYŞENUR MERTYÜREK 

Canımız sıkıldığında ya da bir öğüdü dinlerken yahut misafir olduğumuz bir evde halının üzerinde dolaşan gözlerimiz bir yol bulabilsin istedim.

Ve bir dünya kurguladım yoğun ve karmaşa ile büyüyen modern dünyaya karşın direnen, geçmişten kopamayan geleneksel bir bakış.

Köklerimizden gelen motif dili ve labirentlerden oluşan bu dünya size bir göz oyunu sunar gibi...

 
1.Olan Tasarımın Adı:    AERODYNAMIC

Tasarımın Sahibi: AHMET MANSUROĞLU

 

Hava hareketi anlamına gelen “AERODYNAMIC” halı desen tasarımının çıkış noktası meteorolojik hava haritalarıdır. Özellikle günümüz dünyasında en büyük sorunun pandemi ve savaş gibi şeylerden ziyade “İklim Krizi” olduğu biliniyor.