Halı İhracatçıları Birliği

Haberler

“all – ready To weaR” AND “FUrniTURE: the future of design” 14 Tem 2023

“all – ready To weaR” AND “FUrniTURE: the future of design”

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri görev alanında yer alan irtibat bürosu personeli eli ile bölge illerinde üyelerin hizmetlerden bilgi sahibi olması ve aktif yararlanması sağlanmaya çalışılırken, başta ihracatta yönelik olmak üzere devlet destekleri hakkında bilgiler verilmekte ve ihracat ile ilgili yaşadıkları sorunlar ilgili mercilere taşınmak sureti ile yerinde destek verilmektedir. Bölge illerinde yerel kurum ve kuruluşlarla koordinasyon halinde, yerel dinamikler takip edilmekte, gerek üretim gerekse ihracat açısından gelişim gösteren sektörler tespit edilerek firmalarımızı ihracata yönlendiren çalışmalar yürütülmektedir.

Bölge illeri odaklı yapılan çalışmalarımız sonucu İrtibat Koordinasyon Şubesi tarafından 2021 yılı itibariyle çalışmalarına başlanan ve aynı yılın sonunda Ticaret Bakanlığı’ndan onay alınarak bölge illerini kapsayacak şekilde yürütülmeye başlanan 3 adet UR-GE Projesi oluşturulmuştur.

  • Yöresel ürünler ve sabun üretimi yapan kadın kooperatiflerine yönelik “G/Local Goods by Woman Coops” isimli UR-GE Projesi,
  • Hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne özel “all – ready To weaR” isimli UR-GE Projesi
  • Mobilya sektörüne yönelik “FUrniTURE: the future of design” isimli UR-GE Projesi yürütülmektedir.

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri Birliği tarafından yürütülen projelere kadın kooperatiflerinden 15, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründen 29, mobilya sektöründen ise 41 firma katılmış olup; toplamda 85 firma/kooperatifin katılımı ile projeler halen sürdürülmektedir. Projelerin fikir aşamasından itibaren her aşamasında yönetim kurulunun tam desteği alınan projeler sayesinde Gaziantep ilinin ihracat kültürünün ve gelişiminin bölgedeki diğer illere de yaygınlaştırılması, ihracat artışının tabana yayılarak sürekliliğinin sağlanması yönünde Ur-Ge desteğine ve projelerine özel önem vermektedir. Sadece kurumsal görevi ile değil ihracatçı kimliği yanında kişisel vizyonerliği ile bölgede ihracatçı adayı firmalarımızı motive etmektedir.

İhtiyaç analizinde ortaya çıkan yol haritası doğrultusunda bugüne kadar;

  • Yöresel ürünler ve sabun üretimi yapan kadın kooperatiflerine yönelik ‘G/Local Goods by Woman Coops’ isimli UR-GE Projesi kapsamında 2 ay süren “Ürün Kalitesini Artırmaya Yönelik Teknik Danışmanlık” danışmanlık faaliyeti ile “Kurum Kültürü ve Kurumsallaşma Eğitimi” ve “Finansçı Olmayanlar İçin Finans Eğitimi” eğitimleri verilmiştir.
  • Hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne özel ‘all – ready To weaR’ isimli UR-GE Projesi

kapsamında “Uygulamalı Dış Ticaret Eğitimi”, “İhracata Yönelik Satış Becerilerinin Geliştirilmesi ve Ticari İstihbarat Eğitimi” ve “Satın Almada Müzakere Teknikleri” eğitimleri verilmiştir.

  • Mobilya sektörüne yönelik ‘FUrniTURE: the future of design’ isimli UR-GE Projesi kapsamında ise “Uygulamalı Dış Ticaret Eğitimi” , “İhracata Yönelik Satış Becerilerinin Geliştirilmesi ve Ticari İstihbarat Eğitimi” verilmiştir.

 

18-21 Haziran 2023 tarihleri arasında ‘FUrniTURE: the future of design’ isimli mobilya projesi ve 19-22 Haziran 2023 tarihleri arasında ‘ready To weaR’ isimli hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne yönelik proje kapsamında İngiltere Yurtdışı Pazarlama Faaliyeti gerçekleştirilmiştir.

Her iki proje kapsamında da Londra’da B2B etkinliği ve saha ziyaretleri gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında A. Fikret Kileci başkanlığındaki heyet, Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş’ı makamında ziyaret etti. Ur-Ge projesine dahil olan firmaların seçilmeleri, öngörülen faaliyetler ve belirlenen hedef ülkelerin katılımcı firmaların ihtiyaç ve kapasitelerine uygunluğunun sağlandığı durumda çok önemli faydalar sağladığını dile getiren Başkan Kileci, yürütülen projelerde bu hususlara özellikle dikkat ettiklerini vurgulamıştır.

Büyükelçi Ertaş, heyeti kabulünde İngiltere’nin ticari ve kültürel yapısı hakkında bilgiler vermiştir. Büyükelçi, İngiltere’nin açık bir toplum yapısına sahip olduğunu, gerekli sertifikasyon ve kalite belgelerine sahip ürünlerin pazarda kendisine kolaylıkla yer bulabileceğini ve İngiltere’ye ihracat yapmanın dünyadaki pek çok ülkeye ihracatta referans olarak da önem taşıdığını aktarmıştır. Etkinliklere iştirak eden Londra Ticaret Başmüşaviri Devlet Selim Paslı da katılım sağlamış olup, Türkiye ile İngiltere dış ticareti hakkında temel bilgileri ve dikkat edilmesi gereken hususları firmalarımıza aktarmıştır. Başkan Kileci, Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş’a aktardığı bilgilerden dolayı, Londra Ticaret Başmüşaviri Devlet Selim PASLI’ya da ilgi ve hazırlık aşamasındaki yardım ve desteklerine teşekkür ederek birer plaket takdim etmiştir.

Yurtdışı Pazarlama Faaliyeti kapsamında yapılan görüşmelerden ve gerçekleştirilen etkinlikte firmalar genel olarak memnun kaldıklarını, İngiltere’nin sektör açısından doğru ve potansiyeli yüksek bir ülke olduğunu, faaliyetin İngiltere pazarının tanınması ve bu pazara yönelik gereksinimlerin öğrenilmesi açısından katkı sağladığı dile getirilmiştir. Heyete katılan firma temsilcileri, TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı A. Fikret Kileci’nin faaliyete bizzat katılmasının, firmaların özgüvenini yükseltme ve ihracat yapma motivasyonunu artırdığı ifade etmişlerdir.