Halı İhracatçıları Birliği

Türkiye-Birleşik Krallık STA Güncelleme Müzakereleri

Türkiye-Birleşik Krallık STA Güncelleme Müzakereleri

T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, bilindiği üzere Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması (STA) 20 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girmiş olup söz konusu STA'nın güncelleme müzakerelerine başlanmasına yönelik Ortak Bildirinin 18 Temmuz 2023 tarihinde beyan edildiği belirtilmektedir. Bu çerçevede, 2024 yılı haziran ayında başlaması öngörülen müzakerelerde tarım ürünlerindeki tavizlerin genişletilmesinin gündemde olacağı aktarılmaktadır.


Bu doğrultuda, halihazırda STA kapsamında olmayan ve STA güncelleme müzakerelerine konu edilmesinde fayda görülen tarım ürünlerine, bu ürünlerin seçilme gerekçelerini de içeren sektörel görüş ve değerlendirmeler ile firmalarımızın Birleşik Krallık pazarına girişte karşılaştıkları sorunlar ve taleplere ilişkin bilgilere ihtiyaç duyulduğu aktarılmaktadır.


Bu kapsamda konuya ilişkin bilgilerin 4 Nisan 2024 tarihi mesai bitimine kadar Bakanlığa iletilmek üzere Genel Sekreterliğimize (ercankarayagiz@gaib.org.tr ) iletilmesi hususunda bilgileri ve gereği rica olunur.