GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ

ÇHC / Tarımsal Ürün İhracatında Yeni Düzenlemeler Hk.

ÇHC / Tarımsal Ürün İhracatında Yeni Düzenlemeler Hk.

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda Çin Halk Cumhuriyeti’ne (ÇHC) yapılacak ihracatlarda yeni kayıt sistemine geçilmiş olup bu sisteme kayıt edilen üreticilerin ihracat yapabileceği belirtilmiştir.
Bu kapsamda belirtilen 14 kategoride ( Bumbar, Arı Ürünleri, Yumurta ve Yumurta Ürünleri, Yemeklik Katı ve Sıvı Yağlar, Doldurulmuş Pastacılık Ürünleri, Yenilebilir Tahıllar, Öğütülmüş Tahıl Endüstri Ürünleri ve Malt, Taze ve Suyu Alınmış Sebzeler ve Kuru Bakliyat, Kavrulmamış Kahve Çekirdekleri ve Kakao Çekirdekleri, Çeşniler, Kuru Yemişler ve Tohumlar, Kuru Meyveler, Özel Beslenme Amacı İçin Yiyecek, Fonksiyonel Gıda ) bulunan ürünlerin ihraç edilmesi durumunda, aşağıda belirtilen işlem aşamalarının takip edilmesinin gerektiği ifade edilmiştir:
- ÇHC’ye söz konusu 14 ürün kategorisinde ihracat yapmak isteyen gıda işletmeleri (üretici, paketleyici) öncelikle https://ciferquery.singlewindow.cn adresinden kayıtlı olup olmadıklarını kontrol edeceklerdir. (Sitede güncellemeler yapılana kadar söz konusu adreste sorgulama yapılırken arama kategorilerinde ÜLKE kısmında Turkey yazıp çıkan listede işletme ismi kontrol edilebilmektedir.)
- https://ciferquery.singlewindow.cn adresinde kaydı gözükmeyen gıda işletmeleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze ekli başvuru formu ile başvuru yapacaklardır. (Başvuruda bulunan gıda işletmesinin dilekçesine ek olarak ihraç edilecek ürün adı/ürünün kategorisi, gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP), işletmenin ticari adı, TR ile başlayan kayıt numarası ve iletişim bilgilerinin yer aldığı ekte bulunan başvuru formunun da doldurulması gerekmektedir.)
- Sistemde kaydı bulunmayan gıda işletmelerinin başvuruları https://ciferquery.singlewindow.cn üzerinde kullanıcı adı ve şifresi oluşturulmak üzere ilgili müdürlükler tarafından Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne (GKGM) iletilecektir. Özellikle işletmelerin mail bilgilerinin doğru olmasına dikkat edilmelidir. GKGM tarafından gıda işletmesine, https://ciferquery.singlewindow.cn adresine giriş yapabilmeleri için kullanıcı adı ve şifre tanımlanacak olup bilgileri resmi yazıyla ve/veya iletişim için verdiği e-posta adresine iletilecektir.
- 4 ürün kategorisinde (kanatlı eti ve ürünleri, süt ve süt ürünleri, balıkçılık ve su ürünleri, kuluçkalık yumurta) yer alan işletmelerin ihracat talebinde ise başvuru formuna ilave olarak, balıkçılık ve su ürünleri işletmeleri için “Su Ürünleri İşletmelerine İhracat İzni Verilmesi, Denetimi ve Bu İşletmelerin Ürünleri ile Bazı Su Ürünlerine Sağlık Sertifikası Düzenlenmesi Talimatı’”nda yer alan denetim formları düzenlenerek uygun bulunan başvuruları https://ciferquery.singlewindow.cn  üzerinde kullanıcı adı ve şifresi oluşturulmak üzere ilgili müdürlükler tarafından GKGM’ye iletilecektir.
- Kullanıcı adı ve şifrelerini alan gıda işletmelerinin, https://ciferquery.singlewindow.cn  kayıt sistemi üzerinden firmaları ile ilgili detaylı bilgileri ve ihraç etmek istedikleri ürünlerin tek tek veri kaydını yapması ve GKGM’ye son onaya göndermesi gerekmektedir.
- Firmalar tarafından GKGM’ye onaya gönderilen başvurular kontrol edildikten sonra uygun tespit edilen gıda işletmeleri sistem üzerinden onaylanarak ÇHC’ye iletilecektir.
Ayrıca, ÇHC tarafından onaylanan firmalara CTUR ile başlayan Çin kayıt numarası verileceği, ihraç edilecek ürünlerin paket ve kolileri üzerinde bu kayıt numarasının yer alması gerektiği belirtilmiştir.