GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ

ABD / Alüminyum Ekstrüzyon Telafi Edici Vergi Soruşturması

ABD / Alüminyum Ekstrüzyon Telafi Edici Vergi Soruşturması

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemizin yanı sıra Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, Hindistan, Endonezya, İtalya, Malezya, Meksika, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), Güney Kore, Tayvan, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri ve Vietnam menşeli, alüminyum ekstrüzyon ürünleri (Aluminum Extrusions) ithalatına karşı anti-damping ve yine ülkemizin yanı sıra ÇHC, Meksika ve Endonezya menşeli söz konusu ürünlerin ithalatına karşı telafi edici vergi soruşturmasının yürütüldüğü bildirilmektedir.


Anılan telafi edici vergi soruşturması çerçevesinde ABD Uluslararası Ticaret İdaresi’nin (ITA) sübvansiyona ilişkin ön kararın 11 Mart 2024 tarihli ABD Resmî Gazetesi’nde yayımlandığı bildirilmektedir.


Bu çerçevede, söz konusu telafi edici vergi soruşturması kapsamında ITA tarafından örneklemeye seçilen firmalarımız için %0,82 (de minimis) ve %1,45 oranlarında, diğer firmalarımız için ise %1,45 oranında sübvansiyon marjı hesaplanmıştır. Öte yandan, miktar ve değer soru formuna cevap vermeyen 5 firmamız için eldeki en iyi bilgiler (facts available) ışığında %147,53 oranında sübvansiyon marjı belirlenmiştir. İlgili karara https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-03-11/pdf/2024-05067.pdf bağlantısından ulaşılmasının mümkün olduğu ifade edilmektedir.


Bununla birlikte, bahse konu telafi edici vergi soruşturmasının nihai kararının 15 Temmuz 2024 tarihine kadar ITA tarafından açıklanmasının beklendiği belirtilmektedir.